Τα όρια του ειπωμένου

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μου έχω συμμετάσχει στο 11ο Συνέδριο της EFTA (Ευρωπαικής Ένωσης Οικογενειακής Θεραπείας) το 2022 στη Λιουμπλιάνα, με παρουσίαση poster ομαδικής έρευνας με θέμα Limits of the said”-Therapist and couple negotiate dialogical space in a couple therapy session. Αυτή η μεμονωμένη μελέτη περίπτωσης θεραπείας ζευγαριού αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου που διερευνά τη διαδικασία της θεραπείας χρησιμοποιώντας ποιοτικές ερευνητικές μεθόδους και, συγκεκριμένα, τρόπους με τους οποίους μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν ευαίσθητα ζητήματα Σε αυτή την έρευνα που αφορούσε μία ενδεικτική συνεδρία από έναν κύκλο θεραπείας ζευγαριού παρατηρήσαμε τους τρόπους με τους οποίους ο θεραπευτής και το ζευγάρι διαπραγματεύονται και εν τέλει καθορίζουν το όριο του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ειπωθεί.  Μετά από ανάλυση βασισμένη, στις αρχές της μικρό-αναλυτικής θεωρίας του Rober ’s (2016) για την ανάπτυξη του διαλογικού χώρου, φάνηκε ότι η προθυμία του ζευγαριού να «εμπλακεί» σε συγκεκριμένα θέματα, ποίκιλε από το να είναι πολύ πρόθυμο να συζητήσει το βασικό του ενδιαφέρον που ήταν ο ρόλος του φροντιστή σχετικά με το παιδί, να είναι πρόθυμο να επεκταθεί σε συγκεκριμένα θέματα (πχ τα στερεότυπα των φύλων), να είναι λιγότερο πρόθυμο να επεκταθεί και σε άλλα θέματα (π.χ. την κοινωνική επιρροή), έως απολύτως απρόθυμο να θίξει συγκεκριμένα θέματα (π.χ. τη συναισθηματική τους σχέση και τη δική τους ανατροφή), παρόλο που ο θεραπευτής έκανε πολλές προσπάθειες να τους τα εισάγει. Αυτή η απροθυμία ήταν εμφανής στο ζευγάρι με τη χρήση διαφόρων λεκτικών στρατηγικών όπως αλλαγής του θέματος και αποσιώπησης, – αν και υπήρχαν διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά τον χειρισμό αυτών των προκλήσεων-. Ο ενεργός ρόλος του θεραπευτή και η διάθεση συζήτησης περιορίστηκαν εν τέλει από τα όρια που έθεσε το ζευγάρι, το οποίο «αποφάσισε» το ρυθμό και την κατεύθυνση του θεραπευτικού διαλόγου. Αυτή η έρευνα βοηθά τον θεραπευτή να εντοπίσει τα θέματα που βρίσκονται «έξω από τα όρια» για μελλοντικές συζητήσεις, καθώς αυτά φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και σημαντικά.

Βιβλιογραφία

Amplianiti, E., Bafiti, S., Dima, E., Gkioni, F., Kandreva, P., Kostala, M., Sanidas, G., Androutsopoulou, Α. (2017). ‘Is that normal?’ Discourse analysis of an initial couple therapy session. Human Systems: The Journal of Therapy, Consultation and Training, 28, 245-255.

Rober, P. (2016). The Development of Dialogical Space in a Couple Therapy Session. In: Borcsa, M., Rober, P. (eds)   Research Perspectives in Couple Therapy. Discursive qualitative methods (pp 17-30) Springer

Ωράριο Λειτουργίας

Μπουρτζινάκου Χρυσούλα | Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Copyright © 2024. All Rights Reserved. Powered by E-Grow